Road To INIT

- Road To INIT represents a series of free preconf sessions as an introduction to INIT conference.

- It is organized by Developers Banja Luka and BLbit UG.

Nemanja Vasic

Nemanja Vasić

Software developer @ ProductDock
1. Septembar 2022, 18h
Banja Luka College

IdeaVim is a King

Nemanja, sa temom 'IdeaVim is a King', će u okviru svog predavanja proći kroz osnove Vim-a i kako na najlakši način početi sa korištenjem istog. Pričaće o svom iskustvu, kako i zašto je počeo da koristi IdeaVim plugin za Intellij. Na kraju će objasniti i pokazati zašto je IdeaVim kralj!

Igor Rajčević

Igor Rajčević

Head of operations @ DevLabs
3. Septembar 2022, 11h
Banja Luka College

The Untold Secret To Mastering IT Management, Though clients, Recruiting In Just 1 Day

Na ovom predavanju će se proći kroz tri oblasti, a to su:

- IT menadžment i metrika koju IT treba da koristi,

- Osvrt na regrutovanje, pristup i razlika između agencije i in-house regrutera,

- Kako izgraditi dobar odnos sa klijentom i u startu spriječiti sulude zahtjeve.

Na kraju će sve sumirati i ostaviti prostora za diskusiju: '

Treba li IT-ju menadžment?!'.

Boris Đukić

Boris Đukić

Software arhitect @ Lanaco
8. Septembar 2022, 18h
Banja Luka College

Zašto softver development treba renesansu

Da li je razvoj softvera ispričana priča, završena knjiga? Da li su mikroservisi, skram i ML zadnje i jedino bitno poglavlje. Jesmo li rješili sve probleme? Meni se čini da nismo. Kao da živimo u mračnom dobu IT industrije: ignorišemo ideje prošlosti, pravimo softver bez vrijednosti, imali smo pandemiju...

Rekao bih da nam treba renesansa i pokušaću to dokazati.

Boris Đukić je veseli inženjer koji radi u Lanaku. Boris je veliki ljubitelj filozofije razvoja softvera i stand up komedije. S vremena na vrijeme zabavlja developere na lokalnim meetupima.


Miroslav Popović

Miroslav Popović

Technical Lead @Seavus
15. Septembar 2022, 18h
Banja Luka College

Minimal APIs in ASP.NET Core 6+

Dugo vremena, ASP.NET Core MVC je bio jedini način pisanja REST API-ja sa ASP.NET Core. Još uvijek je dobar i ispravan izbor, posebno za kompleksnije REST API-je. Međutim, sada imamo novi način za definisanje Web API-ja, za jednostavnije REST API-je, mikroservisne projekte, i jednostavne web aplikacije. Minimal API-ji dolaze bez dodatnog opterećenja i „uključi sve“ pristupa MVC-a. Pogledaćemo koje su to podržane funkcionalnosti, šta trenutno nedostaje u poređenju sa MVC-jem, te kako Minimal API-je možemo da proširimo sa bibliotekama kao što je Carter. Takođe, bacićemo pogled u budućnost Minimal API-ja u ASP.NET Core 7+.

Miroslav Popović je senior software architect za .NET i JavaScript, zaposlen u firmi Seavus. Koristi .NET platformu još od verzije 1.0. Od Windows Forms-a, preko WPF-a i Silverlight-a, sve do ASP.NET Core. Trenutno je fokusiran na ASP.NET Core i client side JavaScript development, kao i na software craftsmanship. Tokom karijere radio je na mnogim manjim i većim projektima, uključujući i par lokalnih startup-a. Bio je jedan od članova razvojnog tima Kicks platforme, kao i jedan od moderatora za http://javascriptkicks.com i http://dotnetkicks.com. Redovan je predavač na sastancima i konferencijama i jedan od vođa korisničke grupe BLbit Banja Luka. Ima blog na adresi https://miroslavpopovic.com.


Jelena Miodragović

Jelena Miodragović

Software developer @ Seavus
17. Septembar 2022, 12h
Banja Luka College

INIT Kids, Free workshop - Basics of Scratch programming

The Scratch platform develops creativity and enables the creation of various games, stories and animations. It uses visual components similar to Lego blocks, which can be arranged into a functional program. In this way, children can learn the basics of programming logic and bring their characters to life on stage.

In this workshop, children will:

• Learn how to use the Scratch platform.

• Learn basic programming concepts, adapted to their age.

• Get to know the graphic programming language, ie. using basic programming blocks through examples.

• Create their first game by themselves.

• Get certificates at the end of the workshop.

Jelena Miodragović is Master of Engineering (M.E.) in IT and CO-organizer of INIT conference, currently employed at Seavus company as a software developer. She has great experience as speaker at conferences, but also in working with children through private lessons and as a teacher in a programming school.

Subscribe to our newsletter and be the first to hear about Init 2022 news and speaker updates.

cfp